Kattenfotografie

8 tips voor een relaxe kat in de studio

Katten fotograferen in een voor hen onbekende omgeving kan een flinke uitdaging zijn! Bovendien hebben katten hun eigen wil en doen ze vooral graag hun eigen zin.

Katten zijn fantastische wezens en eens ze op hun gemak zijn kan je er in no time de meest prachtige foto’s van maken! Houd er echter rekening mee dat niet alle katten geschikt zijn om zomaar in een onbekende omgeving gefotografeerd te worden. Veel katten worden alleen maar getransporteerd als ze naar de dierenarts gaan, het is dan ook niet altijd even vanzelfsprekend om ze te laten ontspannen in een vreemde omgeving.

Hieronder geef ik jullie enkele tips om ervoor te zorgen dat de kat zich zo comfortabel mogelijk voelt tijdens de fotoshoot!

1. Zet de kat ergens in

Drop de kat niet meteen “open en bloot” op de scene maar zet ze eerst ergens in. Dit kan een mandje zijn, een kartonnen doos, eender wat zolang de kat zich er in kan verschuilen.

Veel katten zullen in een vreemde omgeving de neiging hebben om zich te gaan verstoppen.

Vanuit het mandje of de doos kunnen ze dan op hun eigen tempo beslissen wanneer ze er klaar voor zijn. Meestal overwint de nieuwsgierigheid het na een tijdje en komen ze tevoorschijn!

Deze ragdoll kitten was een beetje onder de indruk van de nieuwe omgeving maar kwam gaandeweg toch eens piepen!

Onderstaande maine coon vond al dat wennen niet nodig en besloot meteen voor een top pose te gaan in het mandje!

2. Werk op hoogte

Gebruik een platform of tafel om de kat op te zetten. Een kat zal zich veiliger voelen als ze hoog zit en ook voor het baasje is het een stuk makkelijker tijdens de shoot als die zich niet de hele tijd moet bukken. Deze prachtige maine coon zat op een hoge tafel waar ik een spiegel op gelegd heb. Meer over verschillende ondergronden in de studio kan je hier lezen.

De meeste katten klimmen graag dus ook daar kan je van gebruik maken tijdens je shoot door een laddertje te voorzien. Meteen ook handig als je met meerdere katten tegelijk aan de slag gaat!

3. Kattenkruid

Kattenkruid of “catnip” produceert een stof die een sterke aantrekkingskracht heeft op veel katten.

Het wordt dan ook vaak verwerkt in kattenspeelgoed om katten een goed gevoel te geven. Niet alle katten reageren op kattenkruid maar het loont zeker de moeite om het in huis te hebben en eens uit te proberen!

In onderstaande speeltjes is kattenkruid verwerkt en had het een goed effect op de kat!

4. Verschillende speeltjes

Elke kat is anders en elke kat heeft ook de voorkeur voor een ander soort speeltje. Zelf heb ik een ragdoll en een sibeer. De ragdoll is dol op veertjes en apporteert deze zelfs maar van een hengel wordt hij niet echt enthousiast. De sibeer daarentegen kijkt helemaal niet naar veertjes maar is dan weer helemaal enthousiast als ik de hengel bovenhaal!

Het is dus handig om verschillende soorten speelgoed voor katten in huis te hebben en uit te zoeken waar ze de voorkeur aan geven. Vaak weten de baasjes dit zelf het beste en hebben ze al het juiste speelgoed mee tijdens de fotoshoot. Veel katten zullen in het begin niet meteen tot spelen overgaan, dit is perfect normaal. Laat ze eerst even wennen en kijk daarna of je ze blij kan maken met een spelletje!

Deze Egyptische mau was erg enthousiast om te spelen met het veertje terwijl de katten eronder de hengel veel leuker vonden!

5. Baasje in de buurt

Zelf probeer ik te vermijden om de kat aan te raken of te hanteren omdat dit voor sommige katten erg bedreigend kan overkomen. Ook voor honden is het vaak een goed idee om deze eerst volledig te negeren en ze zelf het initiatief laten nemen als ze contact met je willen leggen. Leg aan het baasje zo goed mogelijk uit waar je de kat wil hebben en maak je lichtopstelling zo dat het baasje altijd in de buurt kan blijven. De kat zal zich een stuk comfortabeler voelen.

6. Gebruik een liquid snack

Liquid snacks voor katten zijn traktaties die speciaal zijn ontworpen om een kat te belonen. Je kan ze kopen in handige verpakkingen of tubes en ze bevatten vaak smaken waar katten dol op zijn, zoals kip, vis of lever. Ik heb altijd een reeks liquid snacks met verschillende smaken in huis.

Zoals je ziet in onderstaande foto’s kunnen ze ook handig van pas komen om een kat door een kartonnen doos te lokken met zijn kop of om leuke lolly foto’s te maken!

8 tips voor een relaxe kat in de studio

8 tips voor een relaxe kat in de studio

7. Wees geduldig en respectvol

Zoals met alle dieren is ook met katten het nodige geduld aangewezen. Hoe meer je de kat forceert, hoe meer ze zich zal terugtrekken en geen zin meer zal hebben om mee te werken. Laat ze even wennen en probeer uit te zoeken wat de kat nodig heeft om zich op zijn gemak te laten voelen.

Eens de kat besloten heeft dat de omgeving veilig is zal ze je de meest prachtige houdingen geven waar je nooit van had durven dromen! Kijk naar deze knapperd hieronder die gewoon heerlijk ligt te rollebollen en ook de ragdoll vond het allemaal prima na een tijdje om zelfs met een knuffel samen te poseren.

8 tips voor een relaxe kat in de studio

8 tips voor een relaxe kat in de studio

8. Kennis van kattengedrag

Zelf vind ik het geweldig om over katten en hun gedrag boeken te lezen. Dit hoeft helemaal niet over fotografie te gaan. Boeken over katten fokken, gedragsproblemen bij katten, verschillende kattenrassen en hun specifieke eigenschappen enz…. Het geeft je een beter inzicht over het wonderlijke “wezen” van de kat en helpt je om het gedrag van een kat sneller te begrijpen.

Bengaalse katten zoals de foto hieronder hebben een totaal ander karakter dan bijvoorbeeld een ragdoll. Het is handig om hier op in te kunnen spelen tijdens de fotoshoot.

Ook is het handig om agressiesignalen bij katten zoals grommen, blazen, fixeren enz….. snel te herkennen om te vermijden dat deze verder escaleren. De Britse korthaar kittens vonden het duidelijk geen plan om samen de zetel te delen voor de foto!

8 tips voor een relaxe kat in de studio

8 tips voor een relaxe kat in de studio

Katten zijn geweldige dieren om mee aan de slag te gaan in de studio en eens ze op hun gemak zijn kan je er prachtige foto’s van maken! Ik hoop dat bovenstaande tips kunnen helpen om het beste uit je fotomodel naar boven te halen!

Wil je je graag verder specialiseren in het fotograferen van katten? Overweeg dan eens een workshop kattenfotografie om de kneepjes van het vak tot in de puntjes te leren!

8 tips voor een relaxe kat in de studio
Scroll naar boven