6 tips voor de aankoop van een studioflitser

Een veel gestelde vraag tijdens de workshops studiofotografie is welke studioflitser je nu het beste kan aanschaffen als je met honden aan de slag wil gaan. Het is moeilijk om hier een éénduidig antwoord op te geven omdat dit afhangt van je budget, de ruimte die je ter beschikking hebt, of je ook actie wil gaan fotograferen enz…..

In onderstaand artikel geef ik graag enkele richtlijnen mee waar je op kan letten bij de aankoop van een flitser.

1. Het vermogen van de flitser

Het vermogen van een studioflitser wordt uitgedrukt in Watt en is bepalend voor hoeveel licht de flitser geeft. Hoe kleiner je ruimte, hoe sneller je toekomt met minder vermogen, hoe groter je ruimte, hoe meer je baat zal hebben bij een flitser met een wat hoger vermogen. Ook als je meerdere honden tegelijk wil gaan fotograferen kan een hoger vermogen van pas komen.

Specifiek voor honden is het belangrijk om er bij stil te staan dat hoe hoger je de flitslamp instelt, hoe meer “lawaai” de flitser zal maken en hoe storender dit zal zijn voor sommige rassen die hier gevoelig voor zijn. Vanuit die optiek is het dus interessant om een flitser met een hoger vermogen te kopen zodat je die niet op volle kracht moet instellen en dit dus minder bedreigend is voor de hond.

Zelf heb ik een grote ruimte ter beschikking en werk ik met flitsers op 400 en 800 Watt. Houd er ook rekening mee dat hoe meer vermogen je in huis haalt, hoe duurder je aankoop zal zijn!

6 tips voor de aankoop van een studioflitser

2. De snelheid van je flitser

Voor de aankoop van je studioflitser is het belangrijk om voor jezelf uit te maken wat je graag wil vastleggen in je studio. Ben je vooral van plan om portretten te maken of houd je er ook van om beweging vast te leggen zoals honden die brokjes vangen? In dat laatste geval is het belangrijk om een flitser te kopen die een voldoende korte flitsduur heeft. Op die manier kan je de beweging perfect bevriezen!

6 tips voor de aankoop van een studioflitser

3. De recycletijd van de flitser

Naast de snelheid is het ook belangrijk dat je flitser een voldoende snelle recycletijd heeft.

De recycletijd van een studioflitser verwijst naar de tijd die nodig is voor de flitser om op te laden nadat hij een flits heeft afgevuurd.

Over het algemeen hebben studioflitsers een recycletijd die varieert van een fractie van een seconde tot enkele seconden, afhankelijk van hun vermogen en ontwerp. Sommige professionele studioflitsers kunnen een zeer korte recycletijd hebben, waardoor ze snel achter elkaar kunnen flitsen, terwijl andere modellen meer tijd nodig hebben om op te laden tussen de flitsen door.

Als je werkt met honden en je wil zoals op de foto hieronder de puppy vastleggen net op het moment dat hij aan de lolly likt en ook nog eens in de camera kijkt kan je je inbeelden dat je snel meerdere foto’s na elkaar moet kunnen nemen om dit moment op het juiste moment te kunnen vastleggen.

6 tips voor de aankoop van een studioflitsergrafie

4. Het geluid van je flitser

Waarschijnlijk verklaren ze je voor gek als je in de winkel vraagt naar welk geluid de flitser maakt maar voor honden is dit wel degelijk van belang. Hoe stiller de flitser hoe minder sommige gevoelige honden hier problemen mee zullen hebben, hoe luider de flitser hoe gevoeliger hierop kan gereageerd worden.

In de meeste flitsers zit ook ventilatie ingebouwd en ook dit kan soms erg afleidend zijn voor een hond als deze plots begint te “koelen”. Hoe stiller de flitser, hoe beter dus! Zoals je al kon lezen in punt 1 kan je ook een flitser met hoger vermogen aanschaffen met het doel deze niet op maximaal vermogen te gebruiken om zo minder geluid te maken.

6 tips voor de aankoop van een studioflitser

5. Compatibiliteit met lichtvervormers

Naast de aanschaf van een studioflitser zal je ook een lichtvervormer nodig hebben om op je flitser te monteren.

Lichtvervormers, zoals softboxen, paraplu’s, grids en beauty dishes zijn ontworpen met een bepaald montagesysteem dat afhankelijk is van het merk. Zo heb je een Bowens-mount, een Elinchrom-mount, een Profoto-mount, een Broncolor-mount enz….

Het is dus belangrijk om te controleren of de lichtvervormer compatibel is met het specifieke montagesysteem van je studioflitser. Sommige merken kunnen hun eigen unieke montagesystemen hebben die mogelijk niet compatibel zijn met lichtvervormers van andere merken zonder gebruik van adapters of specifieke accessoires.

6 tips voor de aankoop van een studioflitser

6. Flitser op batterijen of op stroom

Er bestaan zowel flitsers die werken met batterijen als flitsers die werken op stroom.

Als je niet van plan bent een mobiele studio te beginnen dan zijn flitsers op stroom ideaal voor studiofotografie als je een locatie hebt waar je de flitser permanent van stroom kan voorzien. Deze flitsers zijn vaak ook krachtiger dan flitsers op batterijen vanwege het vermogen dat ze uit het stopcontact kunnen halen.

Een nadeel is dat ze minder draagbaar zijn en dat ze afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van elektriciteit, wat op locatie soms een moeilijkheid kan zijn.

Als je van plan bent om een mobiele studio te beginnen dan is het zeker interessant om ook het aanbod van flitsers met batterijen eens te bekijken zodat je ook in omstandigheden waar geen neststroom aanwezig is toch de mooiste plaatjes kan maken.

Wil jij starten met studiofotografie maar weet je niet goed waar te beginnen? Overweeg dan een privé workshop studiofotografie. Vertel me meer over de ruimte die je ter beschikking hebt en de doelen die je graag wil realiseren en ik toon je graag alle mogelijkheden die er zijn om thuis je eigen studio van start te gaan!

Scroll naar boven