10 tips voor de beginnende hondenfotograaf buiten

In dit artikel deel ik graag 10 tips voor iedereen die aan het begin van zijn avontuur staat als hondenfotograaf!

1. Werk met natuurlijk licht

Als je een mooie sfeer in je foto’s wil is het belangrijk om met het juiste licht te werken.

Het mooiste licht vind je meestal tijdens het blue hour, een uur na zonsopgang, of tijdens het golden hour, een uur voor zonsondergang. Het licht is dan minder hard waardoor je minder harde schaduwen krijgt in je beeld en een zachtere sfeer kan creeëren.

Ook een bewolkte dag is prima voor foto’s. De bewolking zorgt voor een mooie egale verdeling van het licht met een zacht effect op je model!

10 tips voor de beginnende hondenfotograaf buiten

2. Besteed voldoende aandacht aan de achtergrond

Kies je locatie zorgvuldig en let hierbij vooral op de achtergrond. Plaats de hond niet net voor een boom want dan lijkt het alsof die uit zijn hoofd groeit! Zoek een plek waar je veel diepte hebt zoals een dreef of een lang bospad. Op die manier kan je de achtergrond mooi vaag houden zodat alle aandacht naar je onderwerp gaat!

Lees hier meer over hoe je een zachte achtergrond kan creeëren in je foto’s!

10 tips voor de beginnende hondenfotograaf buiten

3. Werk op ooghoogte van de hond

Zelf lig ik tijdens een fotoshoot buiten meestal plat op de grond! Op die manier lijkt het alsof de hond recht je camera binnen stapt en krijg je een meer sprekend beeld dan wanneer je de hond “uit de hoogte” fotografeert.

Uiteraard zijn regels er ook om van af te wijken en kan je soms ook eens een ander perspectief kiezen om wat meer variatie te brengen in je shoot.

10 tips voor de beginnende hondenfotograaf buiten

4. Stel scherp op het dichtsbijzijnde oog

Gebruik 1 scherpstelpunt in je camera of gebruik de animal eye autofocus als je deze in je camera hebt. Stel altijd scherp op het dichtsbijzijnde oog.

Als je met meerdere honden werkt probeer ze dan op 1 lijn te zetten zodat ze allemaal scherp zijn.

10 tips voor de beginnende hondenfotograaf buiten

5. Gebruik een voldoende hoge sluitertijd!

Honden vinden het heerlijk om te rennen en in beweging te zijn. Ook tijdens het maken van een portret zal de hond niet altijd volledig “stil” zitten. Anticipeer hierop door je sluitertijd voldoende hoog in te stellen.

Een sluitertijd van 1/1000 is een goed uitgangspunt om de beweging van een hond in actie te kunnen bevriezen.

10 tips voor de beginnende hondenfotograaf buiten

6. Beloon! Beloon! Beloon!

Het allerbelangrijkste tijdens een fotoshoot met honden is dat de hond er plezier aan heeft! Uiteraard zal het hem niet veel kunnen schelen dat het baasje een prachtige foto aan de muur wil maar hoe meer plezier de hond heeft tijdens de shoot, hoe meer je dit ook zal terugzien in de foto’s!

Beloon de hond dus uitgebreid met lekkers, zijn favoriete speeltje of een dikke knuffel tijdens de sessie!

10 tips voor de beginnende hondenfotograaf buiten

7. Trek de aandacht met je stem

Uiteraard hoeft de hond op elke foto niet recht in de camera te kijken maar voor het maken van een sprekend portret is het handig als je op een snelle manier de aandacht kan trekken. Zelf werk ik het liefst met mijn stem. Die heb je altijd bij je en je hoeft geen pieper of iets anders in je hand te houden.

Maak hoge piepgeluidjes of een onverwacht geluid om de aandacht te trekken. Ook woordjes zoals “koekje?” kunnen een goed effect geven! Dit zorgt voor een expressieve blik met mooie rechtopstaande oortjes! Vermijd echter wel om de naam van de hond te roepen, veel honden zullen dan namelijk naar je toe komen!

8. Breng variatie in je shoot

Eens je de “klassieke” houdingen zoals “zit” en “lig” hebt vereeuwigd is het leuk om wat meer afwisseling in je shoot te brengen. Vraag aan het baasje of de hond nog andere dingen kent, wissel eens van lens, probeer een ander perspectief of neem een prop mee zoals een tas, sjaal, lantaarn, deken, kar voor wat variatie!

Wie weet kent de hond ook enkele leuke trucjes die je in je shoot kan integreren? Lees dit artikel als je meer inspiratie wil voor leuke hondentrucjes!

9. Maak je actiefoto’s als laatste

Actiefoto’s zijn altijd leuk maar ook vermoeiend voor de hond. Als je hiermee begint en je laat de hond een aantal keren lekker rennen zal zijn tong al gauw tot op de grond hangen, zeker in de zomer! Het wordt dan een stuk moeilijker om daarna nog mooie portretten te maken. Daarom houd ik de actiefoto’s altijd voor het laatste en is het ook een positieve manier om de shoot te eindigen!

10. Vergeet de baasjes niet…..

Veel baasjes maken eindeloos veel foto’s van hun geliefde viervoeter maar hebben bijna geen enkele foto waar ze zelf mee opstaan. Het is dus fijn om ook hen even een moment te geven tijdens de shoot om in de spotlights te staan samen met hun hond!

Wil jij je verder specialiseren in hondenfotografie en honden op een artistieke manier in beeld leren brengen? Overweeg dan een workshop artistieke hondenfotografie om je vaardigheden een boost te geven en je fotografie naar een nieuw niveau te tillen!

Scroll naar boven