Camera’s en lenzen

Hieronder kan je alles lezen over de camera’s en lenzen die ik momenteel gebruik.

Al jaren ben ik een trouwe Canon gebruiker. Momenteel werk ik met de Canon R5 en is de canon R6 mijn back-up camera.

Sinds ik de digitale spiegelreflex heb ingeruild voor een systeemcamera wil ik niet meer terug. Bij een systeemcamera is het handig dat je niet door de zoeker hoeft te kijken zodat je een beter contact kan behouden met het baasje en de hond. Een geslaagde fotoshoot is uiteindelijk teamwork! Ook de automatische oogherkenning maakt een wereld van verschil om snel scherp te stellen en geen enkel moment te missen!

Tenslotte vind ik het lichtere gewicht van een systeemcamera ook een groot voordeel in vergelijking met een DSLR. Zeker als je veel shoot begin je dit al snel te voelen!

Welke lenzen zitten er in mijn camera tas?

RF 15-35 mm 2.8

Deze lens gebruik ik graag om mijn eigen katten te fotograferen. Als ik mijn eigen dieren fotografeer is er meestal geen helpende hand in de buurt. Het is dan erg handig om niet teveel afstand te hoeven nemen want dan hebben ze al lang andere plannen in gedachten dan mee te werken aan de fotoshoot 🙂

camera's en lenzen


Ook voor brokjes happen is dit de ideale lens. Je zit dicht bij de hond en kan zelf makkelijk het brokje gooien om zo op het perfecte moment te klikken.

camera's en lenzen hondenfotografie


Tenslotte neem ik deze lens ook regelmatig mee naar buitenshoots om wat meer creatievere foto’s te maken vanuit een andere invalshoek zoals op de foto hieronder met de labrador pup en de baasjes.

camera's en lenzen hondenfotografie

Sigma art 85 mm 1.8

Deze lens gebruik ik met een adaptor ring op de R5. Alle functies blijven perfect behouden.
Vooral voor storytelling foto’s doe ik graag een beroep op de 85 mm lens, zeker als je binnen niet voldoende ruimte hebt om met een telelens aan de slag te gaan en je niet teveel vervorming wil hebben van je portretten kan de 85mm een goede uitkomst bieden.

camera's en lenzen hondenfotografie

Ook buiten komt deze lens soms van pas als je niet voldoende ruimte hebt om veel afstand te nemen van je onderwerp zoals op de foto hieronder het geval was.

camera's en lenzen hondenfotografie

Sigma art 135mm 1.8

Dit is mijn favoriete lens voor buiten. Ook deze gebruik ik met een adaptor. Door het open diafragma krijgen je foto’s een prachtige vage achtergrond en persoonlijk vind ik het een meerwaarde dat je niet té veel afstand moet nemen tot je onderwerp zodat je nog een goede communicatie met het baasje kan behouden.

camera's en lenzen hondenfotografie

RF 70-200 mm 2.8

Mijn favoriete studiolens! Ik weet dat dit de “go to” lens is voor vele hondenfotografen buiten maar zelf gebruik ik deze lens het liefst van al in de studio. Je hebt er wel de nodige ruimte voor nodig om voldoende afstand te houden maar gelukkig heb ik een grote studioruimte. Het is erg handig om af en toe te kunnen in en uitzoomen met snel bewegende dieren om zo geen enkele kans te missen of snel te kunnen schakelen tussen headshots en volledige shots, wat met een vaste lens bijna onmogelijk is. Ze is kleiner van formaat dan de EF versie voor de spiegelreflexcamera en dus ook “ergonomischer” om langer te shooten.
Ook een topkwaliteit voor je klanten is met deze lens gegarandeerd.

camera's en lenzen hondenfotografie

RF 100mm 2.8

Tenslotte heb ik nog deze macrolens die ik af en toe eens gebruik om kwalitatieve foto’s met veel detail te maken van ogen en neuzen.

camera's en lenzen hondenfotografie

Natuurlijk neem ik deze lenzen niet altijd allemaal mee naar elke shoot maar doorgaans gebruik ik elke shoot een tweetal lenzen om een mooi gevarieerde galerij te kunnen aanbieden aan de klant.

Wil je zelf graag beginnen met dierenfotografie maar kan je niet beslissen welke lens het beste bij je past? Tijdens een workshop krijg je de kans om de camera’s en lenzen een keer uit te proberen als je dat wenst zodat je nadien een meer doordachte beslissing kan nemen.

Lees je graag meer over dierenfotografie? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste nieuwe artikels!

Scroll naar boven