Pups & kittens fotograferen

10 tips voor het fotograferen van pups & kittens

In dit artikel geef ik jullie graag 10 tips voor het fotograferen van pups & kittens en enkele ideetjes om wat variatie te brengen in je studioshoot.

Wat is er leuker dan een pupje of kitten te verwelkomen als je nieuwe huisgenoot! Het brengt leven in de brouwerij en iedereen die graag fotografeert zal al snel in de verleiding komen om dit jong leven op de gevoelige plaat vast te leggen!

In de praktijk kan dit echter tegenvallen, pupjes en kittens kennen geen commando’s en stilzitten is uiteraard niet aan hen besteed, op ontdekking gaan is zoveel leuker!

Als dierenfotografe heb ik veel ervaring met het fotograferen van jonge dieren. Onderstaande tips helpen je op weg voor het perfecte plaatje van pups & kittens!

Tip 1: Gebruik een verhoging

Pupjes en kittens kennen geen commando’s en zijn dus ook niet van plan om netjes te zitten en te blijven voor je foto!

Het helpt om een verhoging te gebruiken om ze op te zetten zodat ze niet zomaar vrij kunnen rondlopen. Zo zitten ze meteen ook goed voor je lichtopstelling! Houd wel steeds in het oog of je opstelling veilig is!

Door de pupjes op deze kist te zetten bleven ze makkelijker zitten en was het makkelijker om ze allemaal samen te fotograferen!

Ook voor kittens kan het handig zijn om ze ergens in te zetten. In onderstaande foto heb ik gewoon gebruik gemaakt van een bloempot en hield het baasje deze even omhoog. Kittens vinden het doorgaans leuk om ergens in te zitten en zo krijg je iets meer tijd om het perfecte plaatje te maken!

Tip 2: Maak gekke geluidjes!

Met gekke geluidjes kan je makkelijk de aandacht trekken! Je stem heb je altijd bij je dus dat werkt het makkelijkst, vooral hoge tonen werken doorgaans goed. Zie je het niet zitten om zelf gekke geluiden te maken, gebruik dan een piepspeeltje of zoek enkele dierengeluiden op je telefoon om af te spelen. Scheve koppies verzekerd zoals deze knappe border collie pup!

Kittens reageren soms ook op geluid. Als dat toch niet het geval is kan je een speelstokje gebruiken om hun blik in de juiste richting te krijgen. Korte snelle bewegingen geven het beste resultaat. Zo kijkt Yeti hieronder als een echt fotomodel recht in de lens met een scheve koppie erbij!

Tip 3: Have fun!

Het is erg belangrijk dat pupjes en kittens zich goed voelen tijdens de shoot. Forceer dus niks en laat ze lekker spelen. Gebruik hun favoriete knuffel, een leuk nieuw speeltje en je krijgt de origineelste foto’s!

Urbain de weimaraner bracht zelfs een gepersonaliseerde knuffel met zijn naam op mee naar de shoot en vond het meer dan prima om hier mee te poseren!

Hondenfotografie

Ook border collie pupje Bee had haar eigen bijtjesknuffel bij en zag een spelletje helemaal zitten.

Kittens zijn echte speelvogels dus ook erg makkelijk om actiefoto’s van te maken.

Tip 4: Wat een lekkernij!

Een echt fotomodel wil graag beloond worden met wat lekkers voor al die inspanningen! Als de pup wat vermoeid begint te raken tover je een lekkere lolly tevoorschijn! Smeer achter de lolly wat lekkers zoals pindakaas of de vulling voor een KONG en je model is op slag weer enthousiast om mee te doen!

Als de pup een echte lekkerbek is zal die soms zo enthousiast likken dat je een pootje op de lolly kan zetten zonder dat de pup het doorheeft. Met wat photoshop magic tover je de hand van het baasje weg en lijkt het alsof die zelf de lolly vastheeft!

Ook sommige katten zijn echte lekkerbekken. Op onderstaande foto heb ik een liquid snack op de achterkant van de lolly gesmeerd en dat kon Astor zeker bekoren!

Tip 5: Laat andere huisgenoten mee poseren!

Is er al een andere hond of kat aanwezig? Laat ze mee poseren! Zorg er wel voor dat ze eerst voldoende gewend zijn aan elkaar en goed elkaars aanwezigheid verdragen.

Plan dit meer naar het einde van de sessie als de pup of kitten al wat moe begint te worden, het zal een stuk makkelijker gaan dan in het begin!

Rudy de husky bracht zijn nieuwe toller vriendinnetje Drea mee!

Ook Maddox kreeg er een nieuw vriendje bij en het zijn duidelijk beste maatjes!

10 tips voor het fotograferen van pups & kittens

Tip 6: Werk met reflecties

Pupjes en kittens zijn nog klein dus het is erg makkelijk om reflectiefoto’s van hen te maken. Met een plexiplaat van 1 op 1 meter krijg je ze makkelijk volledig gespiegeld. Dit geeft altijd een bijzonder effect!

Meer over het gebruik van verschillende ondergronden kan je in dit artikel lezen.

Ook hier is het advies dit eerder op het einde van de sessie te doen als de pup al wat vermoeid is.

10 tips voor het fotograferen van pups & kittens

Tip 7: Verzamel enkele leuke props!

Gebruik enkele leuke props als variatie voor je shoot! Een confituurpot, een zeteltje, een hangmat, een krukje, schoenen, een mandje, een eenvoudige kartonnen doos, een bloempot, … Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het inzetten voor je fotoshoot! Deze poedel pup poseert met een vintage hondje dat ik op een rommelmarkt op de kop kon tikken.

10 tips voor het fotograferen van pups & kittens

Deze kittens zitten gezellig in een confituurpot. Een leuk kleuraccent én ze blijven makkelijker samen, 2 vliegen in 1 klap! Door met een speeltje te bewegen keken ze recht in de lens!

10 tips voor het fotograferen van pups & kittens

Tip 8: Kiekeboe!

Heb je een echt fotomodel in huis probeer dan eens voor een ‘kiekeboe’ foto te gaan! Het eenvoudigste is om een gat te maken in een kartonnen doos. Met wat lekkers lok je de pup erdoor, voor een kitten gebruik je een speeltje.

10 tips voor het fotograferen van pups & kittens

kattenfotografie

Ook met restjes achtergrondpapier van je studio kan je dit eens uitproberen.

Hondenfotografie

Tip 9: De hele familie

Heb je de kans om de hele familie te vereeuwigen? Nog leuker! Hoe meer zielen hoe meer vreugd! Als het een groot nestje is kan het een hele uitdaging zijn om ze allemaal samen te vereeuwigen. Wacht hier dan ook best mee tot het einde van de shoot.

Zijn de pupjes onvermoeibaar of wil je er zeker van zijn dat het lukt om een groepsfoto te maken? Fotografeer de pupjes dan elk apart en voeg ze nadien samen in Photoshop. Als de pups of kittens allemaal op elkaar lijken maak dan eerst voor elke pup of kitten afzonderlijk een A4 blad met hun naam. Fotografeer telkens dit blad en vervolgens de pup zodat je nadien nog weet wie wie was!

Voor gevorderden: vereeuwig ook de moeder en vaderhond mee in je foto!

Voor wie van een uitdaging houdt: probeer het ook eens met kittens.

Tip 10: Uitgeteld!

Werk zo efficiënt mogelijk met pupjes en kittens, ze zijn nog jong en dus ook snel vermoeid. Respecteer het als de vermoeidheid toeslaat en laat ze rusten. Maar ook dan kan je nog van de gelegenheid gebruik maken om enkele schattige slaapfoto’s te maken!

Dit is ook het uitgelezen moment om meerdere pupjes tegelijk te fotograferen zonder dat je hiervoor je betere Photoshop vaardigheden moet bovenhalen!

Hopelijk ben je helemaal geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met pups & kittens, schattige foto’s gegarandeerd!

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel of wil je je nog verder specialiseren in dit onderwerp? Overweeg dan een privéworkshop om de kneepjes van het vak te leren, ik help je met plezier om je meer in dit boeiende onderwerp te verdiepen!


Scroll naar boven