10 tips voor het fotograferen van honden in actie

Honden vinden het heerlijk om tijdens een shoot te rennen en te spelen maar het kan een hele uitdaging zijn om dit scherp en kwalitatief vast te leggen in je foto! In dit artikel deel ik graag 10 tips voor iedereen die graag honden in actie wil leren fotograferen.

1. Spontaan maar gecontroleerd

Een actiefoto moet spontaan ogen maar toch is het geen goed idee om de hond in het wilde weg wat te laten rennen en vervolgens “op goed geluk” er op los te fotograferen.

Observeer de hond goed tijdens je shoot en probeer uit te zoeken welke actie hij het leukste zal vinden. Is de hond al wat ouder? Dan is een eenvoudig sprintje richting de fotograaf misschien al een hele uitdaging! Heb je echt een echte agility kampioen voor je lens? Dan kan je de lat wat hoger leggen! Staat er een echte speelvogel voor je lens? Ga dan voor een actiefoto inclusief het favoriete speeltje!

Als de hond goed kan zitten en blijven heb je geluk en kan het baasje over je komen staan en vervolgens de hond roepen. Heeft de hond echter geen zittend gat dan zal je wat creatiever te werk moeten gaan. Als je nog niet veel ervaring hebt met actiefotografie is het handig om een tak te leggen op je pad waar je de hond overheen laat springen, dan weet je perfect waar de “actie” zal plaatsvinden en met wat geluk heb je meteen een prachtige vliegende hond in actie!

10 tips voor het fotograferen van honden in actie!

2. Camera instellingen en lenzen

Voor het maken van een scherpe actiefoto heb je een snelle sluitertijd nodig. Doorgaans volstaat 1/1000 sec voor het bevriezen van de actie.

Ik verkies een vage achtergrond voor mijn foto’s zodat de hond er echt uitspringt. Hiervoor neem je het meest open diafragma dat je hebt. Fotografeer je bijvoorbeeld met de 70-200mm lens -een erg geliefde lens voor actiefotografie- dan zoom je in op 200 mm en gebruik je diafragma 2.8.

De ISO waarde is de hoeveelheid ruis in je foto en door de hoge sluitertijd kan je ISO waarde al gauw de pan uit swingen. Daarom is het extra belangrijk om zorgvuldig je locatie te kiezen als je met actie aan de slag gaat (zie punt 7). Uiteraard is een ISO van 100 ideaal maar je zal je moeten aanpassen aan de lichtomstandigheden.

Ik fotografeer met een systeemcamera (canon R6 en canon R5) en gebruik voor alle shoots de automatische oog auto focus voor dieren om scherp te stellen. Werk je met een spiegelreflex of heb je die functie niet? Gebruik dan 1 scherpstelpunt en focus op het dichtsbijzijnde oog.

Schakel over naar de continue autofocusmodus om de bewegende hond scherp te houden. Hierdoor past de camera voortdurend de scherpstelling aan terwijl het onderwerp beweegt.

Maak tenslotte gebruik van de burst-modus om meerdere foto’s snel achter elkaar te nemen. Hoeveel foto’s je kan maken hangt af van je camera. Zorg voor een snel geheugenkaartje om al deze data te kunnen opslagen zonder dat je camera begint te haperen, meer hierover in het punt hieronder!

10 tips voor het fotograferen van honden in actie!

3. Check je geheugenkaartje!

Voor het fotograferen van honden in actie is het belangrijk om een snel geheugenkaartje te gebruiken. Dit wordt vaak over het hoofd gezien. Je kan een camera hebben die perfect veel beelden per seconde kan maken, maar als je hier een traag geheugenkaartje insteekt zal je camera al gauw blokkeren omdat het de hoeveelheid aan gegevens niet tijdig kan wegschrijven.


Op een geheugenkaart van een camera vind je verschillende symbolen en cijfers die de specificaties en prestaties van de kaart aangeven. Koop een geheugenkaartje met voldoende capaciteit (zelf gebruik ik een kaartje van 128 GB) en een hoge schrijfsnelheid. Dit zijn de daadwerkelijke lees- en schrijfsnelheden van de kaart, uitgedrukt in megabytes per seconde (MB/s). Een kaartje met een schrijfsnelheid van 300 megabytes per seconde geniet mijn voorkeur.

10 tips voor het fotograferen van honden in actie!

4. Varieer met een speeltje!

Sommige honden worden helemaal “gek” als je hun favoriete speeltje tevoorschijn haalt, extra leuk dus om dat ook mee in de foto’s te betrekken!

10 tips voor het fotograferen van honden in actie!

5. Meerdere honden in actie

Als baasjes met meerdere honden komen is het altijd leuk om een actiefoto van hen samen te maken. Het is echter een hele uitdaging om beide honden dan scherp in beeld te krijgen omdat ze maar zelden op eenzelfde lijn lopen samen.

Kies voor een locatie met veel diepte, maak je achtergrond zo vaag mogelijk (lees in dit artikel hoe je dit voor elkaar krijgt) en houd Photoshop to the rescue in gedachten als ze niet netjes naast elkaar lopen!

10 tips voor het fotograferen van honden in actie!

Een stok of ander speeltje kan erg helpend zijn om je modellen min of meer in dezelfde positie te houden terwijl ze toch in volle actie zijn!

10 tips voor het fotograferen van honden in actie!

6. Een sprintje trekken met het baasje

Tref je een sportief baasje of een enthousiast kind dat mee op de foto wil? Dan vind ik het altijd geweldig om ze samen te laten lopen en dit te fotograferen. Met kinderen levert dit heerlijke spontane foto’s op, ze krijgen het alvast niet koud en hadden niet verwacht dat de fotoshoot zo leuk en actief zou zijn!

10 tips voor het fotograferen van honden in actie!

7. Keuze van je locatie

Aangezien je een hoge sluitertijd gebruikt voor actiefotografie is de keuze van je locatie extra belangrijk als je actiefoto’s wil maken. Door de hoge sluitertijd kan je ISO al gauw de pan uit swingen als je in een donkere omgeving zit, wat resulteert in foto’s van slechte kwaliteit met heel veel ruis.

Een open veld verdient daarom mijn voorkeur voor het maken van actiefoto’s. Hieronder loopt de cocker spaniël in een aardappelveld. De looprichting is hiermee “onder controle”, er is voldoende licht om je ISO laag te houden en je hebt meteen een originele omgeving met “bloemen” in je foto! Ook een boomgaard of het bos in de winter als er geen bladeren aan de bomen hangen lenen zich uitstekend voor actiefoto’s.

8. Back button focus

You love it or you hate it, ik ben alvast een fan!

Back button focus is een geavanceerde techniek in de fotografie waarbij de autofocusfunctie van een camera wordt losgekoppeld van de ontspanknop en wordt toegewezen aan een aparte knop op de achterkant van de camera, vaak aangeduid als de AF-ON-knop.

Normaal gesproken wordt de autofocus van een camera geactiveerd wanneer je de ontspanknop half indrukt. Dit betekent dat de camera zowel het scherpstellen als het vastleggen van het beeld activeert wanneer je de ontspanknop indrukt. Bij back button focus wordt de autofocus echter geactiveerd door de AF-ON-knop op de achterkant van de camera in te drukken, terwijl de ontspanknop alleen wordt gebruikt om de foto daadwerkelijk te maken.

Dit heeft voor het fotograferen van honden in actie allerlei voordelen! Door de autofocus te scheiden van de ontspanknop, heb je meer controle over het scherpstelpunt. Je kunt bijvoorbeeld scherpstellen op een onderwerp en de scherpstelling vergrendelen door de AF-ON-knop ingedrukt te houden, terwijl je de compositie aanpast zonder dat de focus verandert.

Omdat de autofocus al is ingesteld voordat je de ontspanknop indrukt, kan de camera sneller reageren op veranderende scènes of bewegende onderwerpen. Extra handig dus voor onze snel bewegende honden!

Bovendien verklein je de kans op onscherpe foto’s doordat de autofocus niet opnieuw wordt geactiveerd telkens wanneer je de ontspanknop indrukt!

Kijk in de handleiding van je camera hoe je dit best instelt en experimenteer er een keertje mee om te zien of het je bevalt!

9. Laag perspectief

Ga op de grond liggen bij het maken van actiefotos, zo knalt de hond echt uit je foto en geef je hem een imposante uitstraling. Experimenteer ook eens met een groothoeklens zoals op onderstaande foto (gemaakt met de RF 16-35 mm) als je wat meer van de omgeving in je beeld wil laten zien.

10. Extra tips

  • Als je ook nog portretfoto’s wil maken tijdens de shoot begin daar dan eerst mee voor je overschakelt naar actiefoto’s, anders eindig je al snel met portretfoto’s met hééééle lange tongen en vermoeide blikken!
  • Neem altijd voldoende water mee voor de hond en vermijd actiefoto’s als de temperaturen te hoog zijn. De winter is de meest ideale periode voor actie!
  • Zorg voor een veilige omgeving met weinig afleiding en respecteer de grenzen van de hond als je merkt dat die vermoeid begint te worden.
  • Probeer het ook eens met een kat als je jezelf wil uitdagen, ze trekken ook al eens graag een sprintje 🙂

Wil jij je verder specialiseren in hondenfotografie en honden op een artistieke manier in beeld leren brengen? Overweeg dan een workshop artistieke hondenfotografie om je vaardigheden een boost te geven en je fotografie naar een nieuw niveau te tillen!

Scroll naar boven